Alle documenten die je nodig hebt voor een klassiek ontwerpdossier, heb je ook nodig om deze mini-competitie op te starten. Dat betekent alle documenten voor het ontwerp, inclusief stabiliteitsstudie en randvoorwaarden met betrekking tot onderhoud.
Indien er administratieve documenten van de stedenbouwkundige dienst beschikbaar zijn, is het aangeraden om ook die mee te sturen.
Veelgestelde vragen:
Modulair wonen
Welke documenten zijn nodig om een mini-competitie op te starten?
Zijn de 3 laureaten verplicht een offerte in te dienen?
Neen, de mini-competitie aangaan, is niet verplicht. Iedere kandidaat neemt steeds de haalbaarheid in beschouwing om een design- & build-offerte op te maken binnen de vooropgestelde termijn.
Wat is de valkuil van deze formule?
Hoe concreter het project, hoe groter de kans op slagen. Is de stedenbouwkundige dienst die verantwoordelijk is voor de vergunning al geïnformeerd over het bouwprogramma? Anderzijds kunnen we beter een realistische inschatting van de kosten maken en heb je minder kans om voor onaangename verrassingen te komen staan als je voldoende voorstudies (archeologie, grondsondering, …) kan meesturen.
Mogen woonmaatschappijen contact opnemen met de laureaten?
Absoluut, het is aan de laureaten om de informatie over de raamovereenkomst aan te leveren aan de woonmaatschappijen. De contactgegevens vindt u hier op pagina 3.
Mogen grondgebonden woningen ook ingediend worden binnen de raamovereenkomst?
Ja
Is er een minimum of maximum op het aantal woningen?
Neen
Wat is de maximale bouwhoogte?
Hierop staat er geen beperking. De laureaten kunnen overschakelen naar een hybride structuur om in de hoogte te bouwen.
Is vernieuwbouw mogelijk?
Ja, dit is mogelijk. De laureaten mogen eveneens afbraak, de bouw van kelders, … op zich nemen.
Kunnen modules gedemonteerd worden?
Ja, dit is mogelijk.
Wat is de levensduur van houtskeletbouw?
De levensduur van houtskeletbouw is vergelijkbaar met traditionele bouwmethodes.
Is een extensief groendak mogelijk?
Ja, dit is mogelijk. Gelieve het duidelijk te omschrijven in het bestek, houd ook rekening met de FS3-tabel.
Zijn hellende daken mogelijk?
Ja, dit is in de huidige typologie niet voorzien, maar kan technisch wel uitgevoerd en aangeboden worden door de laureaten. Gelieve dit goed te omschrijven in het bestek. We raden u aan om onze laureaten hierover te contacteren om af te toetsen wat de mogelijkheden zijn.
Is een bezoek aan de laureaten mogelijk?
Ja. Indien u dit wenst, ontvangen de laureaten geïnteresseerden op hun productiesite en geven u er meer toelichting.
Welke werken mogen er buiten de modulaire woningen nog uitgevoerd worden binnen de raamovereenkomst?
Afbraak van bestaande woningen, bouwen van parkeerkelders, omgevingsaanleg, …
Het aanleggen van wegenis zit niet in de raamovereenkomst. Dit moet via een aparte aanbesteding. U mag wel een mini-competitie uitschrijven, nog voordat de wegenis is aangelegd.
Wat is de duurtijd van de raamovereenkomst?
Een intentieverklaring over een bepaald perceel waarvoor een mini-competitie voor uitgeschreven zal worden, moet gemeld zijn bij Wonen in Vlaanderen voor het verstrijken van de termijn (21/11/2027).
Zijn de woonunits nog steeds te bezichtigen?
Ja, u kan de woonunit van een laureaat bezichtigen op hun productiesite.
Is er een modelbestek dat woonmaatschappijen kunnen volgen?
Ja, dit vindt u hier.
Mogen er types gevraagd worden die niet in de raamovereenkomst opgevat waren?
Ja
Wat is de duurtijd van een mini-competitie?
Dit bepaalt de woonmaatschappij; de normale duurtijd is vier tot acht weken. Dit zal ook afhangen van het aantal gevraagde units en in welke mate de laureaten hun ontwerp moeten aanpassen om tot een goed voorstel te komen. En natuurlijk heeft ook de vraag naar parkeergelegenheid en afbraakwerken een invloed op de duurtijd.
Is een plaatsbezoek verplicht?
Neen, maar een bezoek kan u helpen bij een complex project.
Is er een kans op meerprijzen?
Neen, door de minicompetitie wordt het ontwerp en bijhorende prijs opgemaakt door de laureaten. De prijsverantwoordelijkheid ligt bij de laureaat. Kiest u na de mini-competitie bijvoorbeeld voor andere materialen dan de laureaat heeft aangeboden, dan kan dat natuurlijk wel invloed op de prijs hebben. Het ontbreken van een sondering e.d. kunnen ook voor een prijsverschil zorgen.
Kan het ontwerp nog aangepast worden na de mini-competitie?
Ja. U moet die aanvraag dan indienen bij het lokale bestuur dat de stedenbouwkundige vergunning heeft verleend. Dit geldt ook, wanneer de woonmaatschappij zelf nog een aanpassing wil doorvoeren.
De FS3-tabel wordt dan aangepast bij het indienen van de omgevingsvergunning. Bij het bekomen van de stedenbouwkundige vergunning wordt de FS3-tabel gefinaliseerd. Op basis hiervan worden de subsidies bepaald door Wonen in Vlaanderen.
Dient de woonmaatschappij beroep te doen op een architect voor de uitvoering van de werken?
Dit is niet nodig, maar kan indien u dat wenst.
Hoe komt de informatie tot de woonmaatschappijen?
De woonmaatschappijen maken hun interesse kenbaar bij Wonen in Vlaanderen. De woonmaatschappijen ontvangen de 3 offertes die ingediend zijn voor de raamovereenkomst en gebaseerd zijn op 20 units op een fictief perceel. De woonmaatschappijen kunnen de laureaten daarna rechtstreeks contacteren. U vindt hier meer informatie.
Hoe zit de subsidie in elkaar?
U neemt hierover best contact op met Wonen in Vlaanderen.
Hoe kunnen we de laureaten contacteren?
Maatschap Dethier – B+architecten Industrieterrein Kolmen 1107, 3570 Alken Contactpersoon: Jeroen Gielen, j.gielen@groepdethier.be, +32 477 51 91 26 2.
Combinatie samenwerkingsverband Wolfe (Skilpod) – groep Van Roey en samenwerkingsverband AHArchitects – B-architecten Acaciastraat 17, 2440 Geel Contactpersoon: Toon-Bert Panis, Toon-Bert.Panis@skilpod.com, +32 476 36 24 46 3
CIT Blaton met architectenbureau Aché Terra Jean Jaurèslaan 50, 1030 Brussel Contactpersoon: Marjan D’Hose, mdhose@citblaton.be, +32 468 26 48 61